МОДЕЛЮВАННЯ СТАНУ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • Володимир Прісняков
  • Людмила Пріснякова

Анотація

Математичне моделювання різноманітних явищ і процесів, що відбуваються у світі, засновано на “тонкій грі безперервного і дискретного”. Особливості, біфуркації і катастрофи саме характерні для опису процесів виникнення дискретних структур із безперервних [1]. Методи теорії катастроф, на відміну від математичного аналізу Ньютона, дають змогу досліджувати стрибкоподібні переходи, раптові якісні зміни - те, що важко піддається з допомогою відомих класичних методів. Можливість описати і спрогнозувати з опертям на універсальний метод теорії катастроф технічні аварії, природні і соціальні катаклізми, що потрясали світ наприкінці 20-го століття, створило ілюзію про всемогутність цієї теорії, привело до появи, поряд з новими важливими для практики досягненнями, досить спірних її застосувань. Складність відкриття математичних моделей, видима легкість обійти ці труднощі шляхом знаходження прообразу, який цікавить дослідника, іноді приводять до сумнівних ситуацій, що незаслужено кидають тінь на саму теорію катастроф.

Біографії авторів

  • Володимир Прісняков
    доктор технічних наук, професор, академік НАН і АПН України, голова Міжнародного комітету з ракетних двигунів, Лауреат медалі Ф. Маліні Міжнародної астрономічної федерації “За видатний внесок у космічну освіту”, заслужений діяч науки і техніки, Лауреат Державної премії, м. Дніпропетровськ
  • Людмила Пріснякова
    кандидат психологічних наук, доцент, дійсний член Міжнародної академії інформаційних технологій, м. Дніпропетровськ

Посилання

Арнольд ВИ. Теорія катастроф. - М.: Наука, 1990. - 128 с.

Гінзбург В.Л. Про фізику й астрофізика: Статті і виступи. - М.: Наука, 1985. - С. 364-369.

Прісняков В.Ф., Пріснякова Л. М. Нестаціонарні психологічні процеси. - Дніпропетровськ: Вид-во Дніпропетровського держуніверситету. - 1994. - 194 с.

Прісняков В.Ф., Пріснякова Л.М. Математичне моделювання переробки інформації оператором людино-ма-шинних систем. - М.: Машинобудування, 1990. - 248 с.

Пріснякова Л.М., Прісняков В.Ф. Інформаційне рівняння емоційного стану (у друці).

Poston T., Stewart I. Catastrophe theory and its applications. -PITMAN. L-SF-M, 1978. - 606 p.

Завантаження

Як цитувати